Usein kysytyt kysymykset

Vuokranantaja palauttaa vakuuden vuokralaiselle, kun asuntoon on tehty loppukatselmus ja asunto on todettu loppusiivousohjeiden mukaisesti siivotuksi ja hyväkuntoiseksi (pois lukien normaali kuluminen). Kaikkien vuokrien sekä käyttömaksujen (kuten esim. mahdollisen loppuvesilaskun) tulee olla myös maksettuna, ennen kuin vakuus palautuu. Myös kaikkien avaimien tulee olla palautettuna ja ehjiä. Vuokranantaja säilyttää vakuutta vuokrasuhteen ajan, joten vakuuden palautukseen liittyvissä kysymyksissä tai aikataulusta voit ottaa tarkemmin yhteyttä suoraan vuokranantajaasi.

Henkilötakausta voidaan käyttää vuokrasopimuksen vakuutena, mikäli siitä on ilmoitettu asuntoilmoituksella. Henkilötakausta varten tarvitsette 1-2 täysi-ikäistä henkilöä, jolla tulee olla luottotiedot kunnossa ja suomalainen henkilötunnus. Takaaja(t) saavat täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi erillisen henkilötakauslomakkeen. Henkilötakauksessa ei tässä vaiheessa käytetä rahaa, vaan takaaja(t) sitoutuvat maksamaan, mikäli vuokralainen ei pysty vuokraa tai muita vuokrasuhteen maksuvelvoitteita maksamaan.

Kelan maksusitoumus ei automaattisesti käy vakuudeksi, ellei sitä ole vuokrailmoituksessa tai vuokrasopimuksessa erikseen mainittu, tai ellei siitä ole kirjallisesti erikseen sovittu ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Takaamon tms. takauspalvelun kautta otettu vakuus ei automaattisesti käy vakuudeksi, ellei sitä ole erikseen vuokrailmoituksessa tai vuokrasopimuksessa mainittu, tai ellei siitä ole kirjallisesti erikseen sovittu ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta.

Vuokra-asuntoon ei saa ottaa lemmikkejä asumaan ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta, ellei siitä ole vuokrasopimuksella erikseen mainittu. Mikäli suostumus on annettu, on vuokrasopimukseen kirjattu lemmikkien määrä ja laji (onko esimerkiksi kyseessä koira tai kissa). Mikäli lemmikki aiheuttaa asuntoon vahinkoja, on vuokralainen korvausvastuussa.

Useimmissa asuntoilmoituksissamme on maininta, että lemmikkieläimet eivät ole sallittuja. Voit kuitenkin aina varmistaa kohteen välittäjältä, onko lemmikistä mahdollisuutta neuvotella vuokranantajan kanssa. Useimmiten asuntohakemus kokonaisuudessaan ratkaisee.

Avaimet luovutetaan lähtökohtaisesti vuokrasopimuksen alkamispäivänä tai sopimuksella erikseen mainitulla hallintaoikeuden siirtymispäivänä. Ennen avainten noutoa tulee olla vuokrasopimuksen mukaiset vakuudet kunnossa, sekä laaja kotivakuutus otettuna asuntoon.

Monissa vuokraamissamme asunnoissa nykyisen vuokralaisen vuokrasopimus päättyy juuri ennen uuden vuokralaisen sopimuksen alkamista. Tästä syystä emme voi luvata avaimia etukäteen, koska edellisellä vuokralaisella on sopimus voimassa ja oikeus pitää avaimia sopimuksen päättymiseen saakka.

Vuokra-asuntohakemuksen voit jättää nettisivuillamme, osoitteessa https://www.asuntokanava.fi/ . Suosittelemme panostamaan hakemukseen ja täyttämään sen huolellisesti, ja aina on plussaa, jos kerrot itsestäsi ja asunnon tarpeestasi hieman enemmän.

Vinkki: Mikäli haluat hakea useampaa asuntoa, voit hakea kaikkia asuntoja kerralla yhdellä hakemuksella, eli sinun ei tarvitse jättää montaa hakemusta erikseen!

Vuokranantajan tai vuokranantajan edustajan yhteystiedot löytyvät vuokrasopimukselta. Asuntokanava ei ole vuokranantajanne.

Vuokrasuhteen aikana asuntoon liittyvät yhteydenotot ensisijaisesti suoraan vuokranantajalle tai vuokranantajan yhteyshenkilölle, jonka yhteystiedot löydät vuokrasopimukselta.